skip to Main Content

Theben AG 1921 til 2011: Bli kjent med 90 års High-Tech "Made in Germany."

1921 Paul Schwenk

Jubileum hos Theben: I 2011 feiret Theben AG 90-års jubileum. I 1921 grunnla Paul Schwenk i Stuttgart firmaet Paul Schwenk – Apparatebau. Snart kan han søke om «Patent für Zeitfernschalter» og «Patent für elektromotorische Aufzugseinrichtungen für federgetriebene Uhrwerke». 90 år senere er familiebedriften i Haigerloch med over 700 medarbeidere, fem datterselskaper i Europa, en filial i Singapore og representanter i over 50 land over hele verden blant de ledende produsentene av innovative løsninger for energieffektiv og bærekraftig styring av bygninger.

En tidsreise gjennom selskapets historie

Alt startet i 1921 med det første Schwenk-koplingsuret for trappehus som firmaets grunnlegger Paul Schwenk utviklet for at lyset i trappehus ikke skulle stå på hele tiden: Det første Theben-produktet for energisparing var født, og førte i 1930 til utviklingen av den suksessrike trappeautomaten ELPA. Siden har det gått mange rykter om dette navnet: Er det initialene til de to barna Ellen og Paul? Eller er det en forkortelse for «Elektrisk Pendel-Automat»? Som alltid: ELPA er blitt synonym for høykvalitets Trappelys-tidsbryter, og spiller fortsatt en viktig rolle også i dag.
«Bruk tiden, den går så altfor fort!» Disse linjene fra «Faust» leste Paul Schwenk i 1928 i inngangshallen til det nye firmabygget i Reinsburgstraße 103 i Stuttgart. Her produserte 30 medarbeidere i fem etasjer trappehus-ur og tidsbrytere. Ideen med energibesparende trappehus-belysning hadde Paul Schwenk allerede i mesterstykket sitt i 1917. Her utviklet han en «3-minutts-vippebryter for trappehus-belysning». 1930: Den første trappeautomaten ELPA med pendel og kvikksølvrørkontakt blir serieprodusert. Starten på en utrolig suksesshistorie: Med over 30 millioner solgte apparater blir ELPA synonym for Trappelys-tidsbryter.

Paul Schwenk var overbevist demokrat og var kritisk til Det tredje rike. For å slippe unna Gestapo i Stuttgart oppholdt han seg i et eget hus på landet. Det var i Haigerloch. Det tidligere vertshuset Rose ble etter en omfattende ombygging til det nye firmabygget. Etter at Paul Schwenk døde i 1944 og etter valutareformen høsten 1948 begynte sønnen hans, Paul Eberhard Schwenk, med gjenoppbyggingen av firmaet. Familieselskapet kommer raskt i gang igjen. Bestillinger kommer, og i tillegg til den trofaste staben, kommer nye ansikter til, som den senere direktør Werner Herl. I huset Rose ble det etter hvert trangt, og man begynte med nybygget i Hohenbergstraße. Først flyttet deleproduksjonen (stansing, boring og dreiing), senere fulgte flere produksjonsområder etter utvidelse av det nye bygget. I 1970 er endelig alle Thebens medarbeidere igjen samlet under det store, moderne taket i Hohenbergstraße. I 1971 var det flere grunner til å feire. For det første kunne selskapet stolt se tilbake på 50 suksessrike år, for det andre tydet tallene på en strålende fremtid: 360 medarbeidere tjente 18 millioner DM i året. Over 300.000 tidsbrytere ble solgt i over 50 land. Daglig leder Paul Eberhard Schwenk, i egenskap av planlegger og organisator, utgjorde sammen med sin svoger Werner Herl og hans kone Ellen Herl (født Schwenk) forretningsledelsen.

Innovasjon fra lidenskap

Et suksessrikt familieselskap forener det beste fra tradisjon og innovasjon. I gründerfamiliene Herl og Schwenk har det i snart 90 år vært tradisjon å utvikle innovative produkter rundt temaet «tid». I 1977 søkte Theben om patent på den «dreibare indekseringsskiven»: Den muliggjør også i dag umiddelbar omkopling mellom dag- eller ukeprogram i analoge koblingsur og urtermostater som RAMSES 782. Samme år ble også søkt om patent for «Stikkontakt-timeren», som i mellomtiden var blitt solgt i over 30 millioner eksemplarer. TERMINA 1000 var i1983 den første digitalt koblingsur fra Theben: 2,2 kg Hightech skjuler seg bak den 257 x 128 mm store, hvite, kapslingen. Men snart er den vesentlig mindre: Den kun 35 mm brede TR 611 har seks betjeningsknapper og meget høy betjeningskomfort. For knapt 20 år siden startet Theben med utviklingen av EIB-teknologi (i dag KNX), og produserer de første BUS-kompatible koplingsurene og skumringsbryterne. Siden 1995 har Theben vært medlem i KNX Association, og arbeider sammen med andre ledende produsenter med å gjøre KNX til en verdensomspennende standard. I 1984 kom den digitale klokketermostaten RAMSES 797 på markedet. Med den den gang innovative telefon-fjernstyringen gjorde den det mulig via en telefonledning å slå på varmen, spare energi og likevel komme hjem til en behagelig og varm bolig. Med innovasjoner basert på lidenskap kunne Theben stadig vekk de siste 90 årene sette sitt preg på bransjen.

 Fra Haigerloch til verden

Det som begynte som et familieselskap i Stuttgart med Paul Schwenk og hans kone Lydia i 1921, utviklet seg til en verdensomspennende suksessrik bedrift innen tids- og lysstyring, klimaregulering og KNX-bygningssystemteknikk: 1971 ble den første Utenlandsk salgsselskap i Frankrike «Theben S.a.r.l.» som ble grunnlagt. Da datterselskapet PEZET GmbH for verktøy- og plastteknikk ble grunnlagt i 1973 i industriområdet Madertal, ble produksjonen ved hovedkvarteret i Haigerloch bygd ut ytterligere. I 1992 ble Italiensk salgsdatterselskap «Theben S.r.l.» grunnlagt i Mailand. Med overtakelsen og grunnleggingen av datterselskapet Timeguard Ltd. i London investerte Theben i 1996 i salgsavdeling i Storbritannia. Også innen OEM-løsninger utvidet man fra 2001 og bygde opp salgsavdelingen «tts – theben technische systeme». Med overtakelsen av High Technology Systems AG, Sveits (HTS) i 2007 – oppfinneren av nærværsmelderen – blir Theben HTS AG fra Theben (Schweiz) AG.

Kvalitet «Made in Germany»

Folk fra Schwaben er kjent for sin pioner- og oppfinnerånd, og dette viser seg selvfølgelig i at Theben hele tiden med hell kommer på markedet med utmerkede produkter og nyvinninger. Det er ingen selvfølge at et selskap av denne størrelsen har et internt testlaboratorium godkjent av VDE-instituttet. På denne måten blir Theben-produkter nøye testet fra de første ideene via utvikling helt til serieproduksjonen starter. En hundre prosent sluttkontroll i produksjonen garanterer at man ikke får noen stygge overraskelser etter levering. Theben holder seg til regionen: Det er ikke bare hovedkvarteret og produksjonen på over 25.000 m2 som ligger i Haigerloch, også aksjonærene i selskapet bor i Haigerloch.

Energisparende løsninger i vakker form

De fleste Theben-apparatene arbeider i det skjulte: Digitale koblingsur eller Konnex-aktuatorer er montert i koblingsskap, og derfra sørger de for et energieffektivt klima- og Belysningskontroll. I tillegg oppfyller Theben-produktene også visuelt høye forventninger, og har mottatt internasjonale designpriser for dette.

Med begeistring inn i de neste 90 årene

Et blikk tilbake er alltid også et blikk framover: Bærekraftighet og energieffektivitet har de siste årene blitt stadig viktigere for utviklingen av teknologi og produkter. En trend som Theben bekrefter i sin streben etter energibesparende, ressursskånende løsninger, og som blir verdsatt av en stadig voksende kundekrets i inn- og utland. I jubileumsåret 2011 hadde Theben-gruppen med produkter, systemer og løsninger «Made in Germany» en omsetning på ca.100 mill. Euro.

Du kan laste ned gratis presseinformasjon og bildemateriale fra firmajubileet her. Ved publisering oppgir du bildekilden www.theben.de, og sender et bilagseksemplar til vårt pressekontor.

Werbung1960 Nofretete

Hvor kommer navnet Theben fra?

Visste du at dagens kalender med 365 dager går tilbake til den egyptiske kalenderen? Den gang, for 3500 år siden, ble «dag» og «natt» målt med so- og vannur. Egypterne brukte obeliskene som solur. Tatt i betraktning den enorme betydningen datidens nyvinninger har hatt må menneskenes liv fram til i dag, forstår man hvorfor selskapets grunnlegger Paul Schwenk i 1921 bestemte seg for et egyptisk navn: Theben. Theben var den gamle egyptiske hovedstaden i den fruktbare Nildalen. I det 11. dynastiet (omlag 2134 – 1991 f. Kr.) og det senere Nye rike (omlag 1550 – 1070 f. Kr.) spiller den en betydelig rolle i historien til det gamle Egypt

Back To Top